En aktiv familj som är ute och reser och rör på sig mycket kan troligen uppleva vissa problem om de skaffar en hund som hellre vill ligga hemma på soffan än att följa med på camping eller vandring. Om familjen vill tävla i agility eller andra fartfyllda sporter kanske en hund med stort behov av pälsvård, klippning och annat inte passar så bra i familjen. Som tur är finns det hundar som också har ett stort behov av att göra av med energi. De följer gärna med när familjen ska på äventyr.

Image result for Border CollieBorder Collie

Denna ras har ursprungligen använts för att vakta får och boskap. Under senare tid har den dock också blivit mer och mer avlad som sällskapshund. Rasen har dock fortfarande mycket energi i sig och man kan ofta se framgångsrika ekipage på agilitybanan. Hunden behöver inte mycket pälsvård.

Jack Russel-terrier

En jack russel är en mindre hund med mycket energi. De har ofta svårt att sitta stilla längre stunder, och kan lätt bli skälliga om de har för lite att göra. Denna hund får upp rejäl fart när den springer och passar bra både till agility och inom rallylydnad.

Papillon

Även detta är en liten hund med litet behov av pälsvård. Denna hund fungerar i stort sett inom alla hundsporter men allra bäst trivs den när den får vara fysiskt aktiv.

Shetland Sheepdog

En mellanstor hund med lite mer behov av pälsvård. Trots det stora behovet av fysisk aktivitet är hunden mycket lättlärd, vig och smart. Den trivs ofta bra på agilitybanan där den kan springa, hoppa och göra det den är avlad för att göra.

Detta är bara ett fåtal av alla de hundar som passar för den mycket aktiva familjen som vill ha med sig hunden på alla äventyr, och som kanske vill klättra uppåt i hundsportklasserna.