Ett mycket vanligt missförstånd hos människor som precis har begett sig in i världen av hunduppfödning är att en kennel är relativt billig och kan generera mycket pengar. Sanningen är dock helt tvärtom och man får räkna med många utgifter och kanske inte alls speciellt höga inkomster, trots att man sliter med kenneln dygnet runt.

Innan du bestämmer dig för att para din tik och fImage result for Vad kostar hunduppfödning?å en kull med valpar behöver du ha koll på vilka utgifter som ligger framför dig. Visst kan det kännas lockande att få pyssla om söta valpar under några månaders tid, men få personer är införstådda med hur mycket hunduppfödning faktiskt kostar. I denna text kommer vi att titta djupare på de utgifter som hunduppfödning kan komma med.

1. Din tik behöver ha en ordentlig försäkring som täcker upp för eventuella komplikationer under förlossningen. Behöver ni åka in för ett akut kejsarsnitt kan kostnaderna bli mycket kraftiga.

2. Du kommer att få betala parningskostnader till personer som tillhandahåller hanhunden. Hur mycket parningsavgiften ligger på bestämmer ägaren till hanhunden och tillsammans kommer man överens om hur betalningen ska delas upp (t.ex. för varje såld valp) eller om den ska betalas som engångsbelopp.

3. När tiken är dräktig kommer den att behöva äta ett mycket näringsrikt och förstklassigt foder. Näringen och energin behöver vara på topp för att tiken ska kunna må bra och växa till sig under dräktigheten, men även för att valparna i magen ska kunna utvecklas som önskat. Även efter att valparna har kommit ut behöver man satsa på ordentligt foder, vilket kan ge en del kostnader.

4. Något som få personer planerar för är den förlorade arbetsinkomsten uppfödning av valpar kan medföra. Du kommer nämligen inte ha möjlighet att befinna dig på arbetet i samma utsträckning som tidigare och man kan glömma att arbeta heltid. Även om tiken kan sköta mycket själv får hon och valparna inte lämnas ensamma längre stunder, utan ska tittas till med jämna mellanrum.