Har du funderat på att börja föda upp hundar? Kanske brinner du för att utveckla en specifik rasImage result for Börja med hunduppfödning till det yttersta eller så har du bara ett genuint intresse för hundar. Oavsett av vilken anledning som man bestämmer sig för att starta en kennel är det viktigt att man har den kunskap som krävs. Erfarenhet kommer man att samla på sig allt eftersom, men utan kunskap finns det risk för många felsteg som kan leda till problem för hundarna eller för eventuella köpare.

Innan man startar upp är det viktigt att komma ihåg att hunduppfödning oftast innebär många långa dagar och lite inkomst. Man kan med andra ord inte förvänta sig att bi rik på att föda upp hundar, men däremot framgångsrik, vilket i sin tur leder till fler kunder. Det är dock rekommenderat att man inte börjar med hunduppfödning enbart för pengarnas skull.

Är du osäker på vilken hundras som du vill föda upp behöver du först skaffa dig kunskap. Endast efter en stor dos av kunskap om de olika raserna kan du ta ett ordentligt och bra beslut. Börja med att skaffa dig en tik av den ras som du har fått intresse för och leta därefter efter en hanhund som passar in på dina förväntningar. Det är viktigt att hanhunden som du väljer uppfyller de hälsoprogram som finns för rasen, men också att hanhunden och tiken faktiskt fattar tycke för varandra.

Naturligtvis kommer du även att behöva en buffert. Det finns ett flertal olika situationer och moment som kommer att kosta dig en hel del, bland annat att registrera ditt kennelnamn hos Svenska Kennelklubben. Att registrera sig är inte ett måste, men är mycket positivt i åskådares och eventuella köpares ögon. Det visar att du som uppfödare följer de regler och grunder som finns för att bedriva en kennel. Räkna med en kostnad på 2500 kronor endast för registreringen.