Image result for Ställ ut dina hundarVill du bli en framgångsrik hunduppfödare är det nästan ett måste att ställa ut dina hundar. Du behöver naturligtvis inte ställa ut varje hund som du har, men genom att välja ut ett riktigt fint exemplar kan du öka chansen till att eventuella kunder får upp ögonen för just dig och den ras som du föder upp.

Det finns mängder med olika hundtävlingar som man kan anmäla sig till om man vill få hunden och kenneln att synas. Den absolut vanligaste och mest givande är dock en “vanlig” utställning där hunden bedöms utifrån sitt utseende och enligt rasstandard. Har man inte varit med på en utställning tidigare kan det kännas klurigt att komma igång. Det är nämligen mycket som man behöver veta innan man beger sig av.

Till att börja med behöver man anmäla sig själv och hunden till en passande utställning. Strax innan utställningen drar igång får man hem information och en nummerlapp som ska bäras på utställningsdagen. Det är otroligt viktigt att man tar med sig nummerlappen och pappren som man har fått på dagen D, eftersom man annars inte har möjlighet att vara med i utställningen.

Utöver detta måste din hund vara vaccinerad enligt regler för att få ställa upp. Du behöver med andra ord ta med dig ett färskt vaccinationsintyg för att kunna styrka detta. Precis som med nummerlappen kommer du inte få ställa upp i tävlingen om du inte har intyget med dig.

Förbered din hund noga. Se till att hunden har fått bada innan utställningsdagen och att den är trimmad eller klippt enligt rasstandard. Klipp hundens klor och se gärna till att ha med något extra fint utställningskoppel. Eftersom hunden kommer att hanteras av domaren behöver hunden även förberedas på kontakt. Domaren tittar bland annat på hundens tänder och bett, men även svanshållning, storlek, beteende och t.ex. temperament.